Polacy nie jedzą ryb? Czyżby? Zapytaliśmy naszych czytelników o jedną z nich. Zobacz, co nam odpowiedzieli

Jedną z ryb, po którą najchętniej sięgamy, jest łosoś. Dlaczego? Razem z marką MOWI postanowiliśmy przeprowadzić ankietę, dotyczącą jedzenia tej właśnie ryby. Zobacz, jakie otrzymaliśmy wyniki.

Ankietę przeprowadziliśmy wśród 71 osób w różnym wieku, zamieszkujących różne części Polski. Pierwsze, o co zapytaliśmy, to jak często nasi czytelnicy sięgają po łososia. 20 proc. respondentów przyznało, że je tę rybę więcej niż pięć razy w miesiącu, a 42 proc., że w tym samym czasie łosoś trafia na ich stół trzy lub cztery razy. Jeden na czterech respondentów je łososia przynajmniej raz lub dwa razy w ciągu miesiąca, a tylko 13 proc. je go rzadziej niż raz w miesiącu. Odpowiedzi na to pytanie pozytywnie nas zaskoczyły, bo łosoś to bez wątpienia bardzo zdrowa ryba.

Na czym polegają prozdrowotne właściwości łososia? Ryba ta jest bogata w kwasy omega 3, które wspomagają pracę naszego mózgu. Ponadto kwasy te pomagają zapobiec: chorobom układu krążenia, zwyrodnieniu plamki żółtej czy też obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Zawartość omega-3 może się różnić w zależności od pochodzenia ryby. Dlatego przed zakupem łososia, warto zweryfikować miejsce jego połowu (w krajach Unii Europejskiej wymagane jest, by na każdym opakowaniu mięsa, m.in. ryb, znajdowała się ta informacja).

Fot. Shutterstock

Wysoka zawartość kwasów omega-3 wynika z faktu, że łosoś jest rybą tłustą. I tutaj również warto podkreślić znaczenie pochodzenia ryb. Te poławiane z zanieczyszczonych wód kumulują w sobie więcej metali ciężkich.

Nasi ankietowani lubią sięgać po łososia. A na jaki posiłek jedzą go najczęściej? Okazuje się, że ryba ta serwowana jest najchętniej na obiad – aż 55 proc. uczestników ankiety wybrało właśnie tę odpowiedź. Po niej kolejno pojawiły się kolacja – 25 proc., śniadanie 14 proc. oraz podwieczorek - 6 proc.

Łososia łatwo przyrządzić samodzielnie w domu, dlatego zapytaliśmy naszych czytelników również o to, z czym go podają. Najczęściej wskazywanym dodatkiem, okazały się warzywa (świeże, grillowane, duszone, sezonowe lub gotowane na parze), drugie miejsce zdobyły natomiast zioła. Z ziół polecamy do łososia natkę pietruszki, bazylię, czy rozmaryn, które świetnie podkreślą smak ryby.

Fot. Shutterstock

A w jakich potrawach najczęściej pojawia się łosoś? W pytaniu o ulubione danie z łososiem, uczestnicy najczęściej wymieniali:

1. Sałatkę z łososiem
2. Makaron
3. Sushi
4. Tartę
5. Grillowanego łososia z dodatkami

Łosoś doskonale sprawdzi się też w spring rollsach, pad thai’u, tortillach, czy jako dodatek do zup. Nie dziwi zatem fakt, że ryba ta jest wykorzystywana w kuchniach wielu krajów - zarówno w wersji surowej, pieczonej, jak i wędzonej. Aż 55 proc. spośród naszych ankietowanych zadeklarowało, że najbardziej lubi łososia wędzonego na ciepło, 24 proc. pieczonego, 11 proc. wędzonego na zimno, 7 proc. surowego, a tylko 2 proc. smażonego. Ta ostatnia odpowiedź najbardziej nas zaskoczyła, bo – przewrotnie - inne gatunki ryb najczęściej jada się w wersji smażonej, co niestety nie wpływa pozytywnie na ich walory zdrowotne.


Nie macie nowego pomysłu na łososia? Przygotowaliśmy dla was wiele inspiracji z wykorzystaniem tej ryby. Sprawdźcie sami, jak łatwo przygotować te pyszności:


Sernik z łososiem wędzonym na gorąco - zwycięski przepis nadesłany przez Panią Justynę w konkursie Hapsa wraz z marką MOWI:

Wytrawny sernik z łososiem autorstwa Pani Justyny z Warszawy

Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone - Składniki:

• 150 g słonych krakersów
• 40 g roztopionego masła
• 2 opakowania (125 g) łososia wędzonego na gorąco MOWI (naturalny)
• 2/3 szklanki nerkowców
• 1 nieduże mango
• 2 papryki (spiczaste)
• 1 szklanka groszku mrożonego
• 1/2 niedużej papryczki chili
• 2 łyżki kompozycji tajskich ziół
• 300 g sera twarogowego
• 250 g sera mascarpone
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 4 jajka
• sól himalajska
• świeżo mielony pieprz
• listki kolendry

Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone - Przygotowanie:

1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem, a następnie wysypujemy masę krakersową i wklepujemy ją w dno formy. Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
2. Nerkowce drobno siekamy.
3. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
5. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie paseczki.
6. Łososia wędzonego na gorąco MOWI dzielimy na mniejsze kawałki.
7. Twaróg i mascarpone wrzucamy do szerokiej miski i przy pomocy miksera mieszamy dokładnie z jajkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy masa będzie już jednolita dodajemy pieprz, sól, tajskie zioła oraz startą na tarce o małych oczkach papryczkę chili. Masę łączymy z łososiem, mango, papryką i groszkiem oraz połową posiekanych nerkowców. Całość wylewamy do tortownicy, a następnie posypujemy pozostałymi orzechami.
8. Pieczemy około 100 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Mniej więcej w połowie pieczenia, kiedy nerkowce już ładnie się zarumienią, sernik przykrywamy arkuszem folii aluminiowej. Sernik dekorujemy kolendrą, a przed pokrojeniem odczekujemy około 15 minut, w innym wypadku nasze danie będzie się rozpadać.


"Pad thai" z łososiem wędzonym na gorąco

Makaron z łososiem w nowej odsłonie? Proponujemy pad thai'a - szybką i aromatyczną potrawę, o tajskich korzeniach

'Pad thai' z łososiem, fot. Shutterstock/Kongsak

"Pad thai" z wędzonym łososiem - składniki:

• 300 g makaronu ryżowego
• 250 g łososia wędzonego na ciepło
• 4 ząbki czosnku
• papryczka chili
• kiełki fasoli mung
• 150 g krewetek (oczyszczonych)
• por
• 3 cebule dymki
• 80 ml oleju
• 60 ml sosu sojowego
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 4 łyżki sosu rybnego
• jajko
• 4 łyżki posiekanej kolendry
• 60 g orzeszków ziemnych
• 4 łyżki octu ryżowego
• cukier
• limonka
• pęczek szczypiorku

"Pad thai" z wędzonym łososiem - sposób przygotowania:

1. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Rozmróź krewetki.
2. Posiekaj papryczkę chili i orzeszki, a następnie wszystko utrzyj w moździerzu. Wymieszaj razem z olejem, połową sosu sojowego i odrobiną startej skórki z limonki. Wymieszaj dokładnie.
3. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Krewetki wymieszaj z wcześniej przygotowaną marynatą i odstaw na chwilę.
4. Pora i dymkę pokrój w kostkę. Czosnek, szczypiorek i resztę chili posiekaj. W woku rozgrzej olej. Smaż cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaj krewetki i łososia. Podsmaż chwilę. Wbij jajko i rozprowadź po woku. Dolej pozostały sos sojowy i wymieszaj.
5. Na patelnię dodaj: makaron, pora, chili i startą skórkę z reszty limonki.
6. Powstałe danie dopraw sosem rybnym, olejem sezamowym, octem ryżowym. Dodaj kiełki. Podsmaż, cały czas mieszając.
7. Na sam koniec dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj i dopraw cukrem.
8. Przed samym podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i skrop sokiem z limonki.