Zasady zdrowego żywienia - jak łatwo wprowadzić je w życie?

Materiał Promocyjny Partnera

Z piramidą zdrowego żywienia spotykamy się na każdym kroku. Jednak sposoby na to, aby jeść lepiej, nie zawsze są oczywiste. Jak za pomocą diety zmienić swoje życie na lepsze?


Czym jest żywienie?

Odżywianie to proces, na podstawie którego zasilane są komórki organizmu w celu zachowania prawidłowego działania podstawowych funkcji życiowych. Od tego zależy stan naszego zdrowia i samopoczucie. Złe wchłanianie pożywienia lub zbyt uboga dieta mogą spowodować niedowagę, a w skrajnych przypadkach niedożywienie. Natomiast spożywanie pokarmów w zbyt dużej ilości skutkuje nadwagą lub otyłością.


Zasady zdrowego odżywiania

Istnieje kilka powszechnie znanych zasad zdrowego żywienia. Stosowanie się do nich zmniejszy ryzyko pojawienia się chorób metabolicznych i innych dolegliwości.

1. Ważna jest systematyczność. Jedzenie posiłków w regularnych odstępach czasu nauczy organizm pewnych wzorców, dzięki czemu przemiana materii odbywać się będzie w odpowiednim tempie.

2. Jedz mniej, ale częściej. Duże posiłki jedzone w pośpiechu zastąp, spożywaniem mniejszych porcji w krótszych odstępach czasu. Jedzenie co około trzy godziny jest optymalne i polecane jako najlepsze dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapobiega to łaknieniu na niezdrowe przekąski, po które częściej sięgamy, jeżeli jemy nieregularnie.

3. Zróżnicowanie diety jest podstawą zdrowego odżywiania. Urozmaicaj swoje posiłki np. rybami, kaszami oraz warzywami, a zapobiegniesz poważnym niedoborom witamin i minerałów. Ryby mają to do siebie, że są lekkostrawne. Posiadają wiele wartości odżywczych takich jak witaminy B12, D, E, a także kwasy omega-3, które działają pozytywnie na wzrok i odporność.

4. Odpowiednie nawadnianie organizmu jest tak samo ważne, jak każdy wcześniejszy punkt. Wspomaga detoksykację oraz ułatwia ciału utrzymać odpowiednią temperaturę. Dzięki wodzie transport i wchłanianie cennych składników odżywczych zachodzi o wiele łatwiej. Zalecana ilość to około dwa litry wody dziennie. Rozkładając to równomiernie na cały dzień, łatwiej utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pamiętajmy, że picie kawy lub herbaty nie nawadnia organizmu, a działa wręcz odwrotnie. Dlatego tak istotne jest picie właśnie wody.

5. Jedz owoce i warzywa. Spożywanie ich 5 razy dziennie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Niektóre posiadają dużą zawartość błonnika, który działa pozytywnie na perystaltykę jelit. Samo jedzenie czystych otrębów może negatywnie wpłynąć na twój układ trawienny. Sam błonnik w czystej postaci doprowadza do wchłaniania wody i powodowania zatwardzeń.

Fot. Shutterstock

Jedzenie z pewnego źródła

Pochodzenie ma znaczenie. Dzięki wszechobecnej świadomości tego, co jemy, zaczęliśmy zwracać uwagę na pochodzenie produktów. Wybieraj uprawy, gdzie nie stosuje się pestycydów. Kupując mięso, dowiedzmy się, z jakiej pochodzi hodowli. Wybierajmy jajka z wolnego wybiegu. A ryby?

Tak samo, jak w przypadku mięsa, ich hodowla ma kolosalne znaczenie. Ważne jest, aby była prowadzona w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Istotne, aby takie hodowle nie były przepełnione, a dieta ryb była odpowiednia. Karma bez antybiotyków to klucz zdrowego żywienia zwierząt. Przykładem takiego miejsca jest hodowla łososia Mowi z Bergen w Norwegii.

Dbamy, aby nasze łososie miały zapewnione najlepsze warunki do życia i wzrostu. Kontrolujemy ilość osobników w poszczególnych farmach, dbamy o odpowiednią dietę ryb i ich zdrowie - zapewnia firma Mowi Polska S.A.

Nasi pracownicy przechodzą odpowiednie szkolenia rozwijające świadomość ekologiczną, posiadają niezbędną wiedzę o ryzykach dla środowiska i sposobach ich minimalizowania - dodają.


Małymi krokami do przodu

Nie łatwo jest, zmienić swoje życie od razu o 180 stopni. Należy jednak pamiętać, że małe kroki są ważne. Stopniowe zmienianie codziennych nawyków pomoże nie tylko twojemu organizmowi, ale też środowisku. Działaj stopniowo, ale po pewnym czasie przekonujemy się, że było warto.

Powrót do strony głównej

Łosoś wędzony na ciepło - gotowy składnik, z którym łatwo skomponujesz dania na różne pory dnia [PRZEPISY]

Materiał promocyjny Partnera

Łosoś wędzony na gorąco to uniwersalny składnik, który sprawdzi się na śniadanie, kolację, w daniach obiadowych, a nawet jako dodatek do zup. Dzięki temu, że ma intensywny smak, świetnie dopełni proste i szybkie potrawy takie jak grzanki, tarty czy pizze.


Grzanki z sałatką z awokado i ogórka z łososiem wędzonym na gorąco

Co zjeść na śniadanie jeśli chcemy, żeby było pożywne, miało w sobie warzywa, a do tego było czymś innym, niż to co jemy zazwyczaj? Świetnie sprawdzą się grzanki. Dzięki dodatkowi sałatki z awokado i ogórka mają świeży smak, a za sprawą łososia są naprawdę sycące.

Fot. Shutterstock

Grzanki z sałatką z awokado i ogórka z łososiem wędzonym na gorąco - składniki:

4 kromki pieczywa
2 sztuki awokado
1 ogórek krótki
Płaska łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku
Sok z limonki do smaku
Szczypta kuminu rzymskiego
Sól i pieprz
250 gramów łososia wędzonego na gorąco

Grzanki z sałatką z awokado i ogórka z łososiem wędzonym na gorąco - sposób przygotowania:

1. Pieczywo zrumień w piekarniku lub z dwóch stron na patelni grillowej.
2. Ogórka obierz ze skórki, przekrój na pół i wyjmij łyżką nasiona. Resztę ogórka bardzo drobno posiekaj.
3. Awokado obierz, wyjmij pestkę i rozgnieć widelcem.
4. Połącz awokado z ogórkiem i dopraw: startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kuminem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
5. Na grillowane pieczono nałóż sałatkę z ogórka i awokado i łososia wędzonego na gorąco.


Pizza z łososiem wędzonym na gorąco

Chociaż nie mamy profesjonalnego pieca, możemy zrobić bardzo dobrą pizzę własnym sumptem. Sekret tkwi w rozgrzanym piekarniku, dobrym cieście (które ma czas wyrosnąć) i oczywiście składnikach. Włosi stawiają na to, by były one jak najlepsze. Dzięki temu, danie które z pozoru może wydawać się skromne, broni się smakiem. Na pizzy doskonale sprawdzi się łosoś wędzony na gorąco MOWI. To produkt bardzo wysokiej jakości. Ryby pochodzą ze równoważonej hodowli, która jest dobra dla środowiska. Ponadto łososie MOWI mają wyjątkowy smak i zawierają więcej kawsów omega-3, niż inne ryby z tego gatunku.


Pizza z łososiem wędzonym na gorąco - składniki:

350 gramów mąki
30 gramów świeżych drożdży
200 mililitrów ciepłej wody (w temperaturze około 35 stopni Celsjusza)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
Kasza manna do podsypania
1 opakowanie pomidorów krojonych
1 łyżeczka octu winnego
Szczypta ulubionych przepraw np. bazylii, oregano, ziół prowansalskich
Obrane z włókien szparagi
1 opakowanie mozzarelli
125 gramów łososia wędzonego na gorąco MOWI
Sól
Bazylia do podania


Pizza z łososiem wędzonym na gorąco - sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp drożdże, zalej je odrobiną wody i rozrób na płynną masę. Dolej resztę wody, wsyp cukier i 2 czubate łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, do momentu aż drożdże zaczną pracować i się spienią.
2. Na stolnicy wysyp resztę mąki, dodaj do niej zaczyn i wyrabiaj około 10 minut na gładkie ciasto. Na końcu dodaj oliwę i 1 łyżeczkę soli.
3. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia. Jeśli przygotowujesz je wcześniej, włóż do miski przykryte ściereczką i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie przykryj folią i schowaj do lodówki. W lodówce ciasto będzie wyrastało dużo dłużej - mniej więcej 18-24 godziny, ale będzie bardzo sprężyste.
4. Pomidory krojone przełóż do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki octu winnego, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
5. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Kawałek ciasta rozwałkuj i przenieś je na blaszkę do pieczenia podsypaną kaszą manną. Dodatek kaszy sprawi, że pizza nie przywrze do blaszki, a pozostanie od spodu chrupiąca. Na ciasto połóż sos pomidorowy, a potem dodatki: szaparagii, mozzarellę i łososia wędzonego na gorąco MOWI.
6. Pizzę piecz do momentu aż spód lekko się zrumieni. Podawaj ze świeżą bazylią.


Tarta z łososiem wędzonym na gorąco i botwinką

Wytrawna tarta jest bardzo uniwersalnym daniem. Możesz ją przygotować na przyjęcie lub kolację, a następnego dnia zabrać do pracy na lunch. Dobrze smakuje zarówno od razu po zrobieniu, odgrzana, a także na zimno.

Fot. Shutterstock

Tarta z łososiem wędzonym na gorąco i botwinką - składniki:

1 opakowanie kruchego ciasta
125 gramów łososia wędzonego na gorąco MOWI
1 opakowanie ricotty
50 gramów startego parmezanu
2 jajka
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta różowego pieprzu
Posiekana botwina
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz

Tarta z łososiem wędzonym na gorąco i botwinką - sposób przygotowania:

1. Botwinę oczyść, obierz buraczki i podsmaż je na oliwie.
2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę do pieczenia wyłóż ciastem i nakłuj je widelcem. Spód lekko podpiecz.
3. W misce wymieszaj ricottę, starty parmezan oraz jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Na podpieczony spód wyłóż łososia wędzonego na gorąco i podsmażoną botwinkę. Całość zalej masą.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do momentu aż masa się zetnie i lekko zarumieni.


Krem z ziemniaków z łososiem wędzonym na gorąco

Z najprostszych składników możemy zrobić doskonałe i ciekawe w smaku danie. Sekret tkwi w dobrych dodatkach, które podkręcą ich smak. Delikatny, maślany krem z ziemniaków świetnie komponuje się z łososiem

Fot. Shutterstock

Krem z ziemniaków z łososiem wędzonym na gorąco - składniki:

1 kilogram ziemniaków
2 ząbki czosnku
50 gramów masła
Włoszczyzna
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
100 mililitrów śmietanki
250 gramów łososia wędzonego na gorąco
Oliwa truflowa do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej
Sok z cytryny do smaku
Sól i pieprz

Krem z ziemniaków z łososiem wędzonym na gorąco - sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Włoszczyznę obierz i umyj.
2. W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż na nim ziemniaki i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zalej wodą, dodaj obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie.
3. Wyłów z garnka włoszczyznę (poza porem),ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj zahartowanej śmietanki (do opakowania śmietany dodaj łyżkę ciepłej zupy).
4. Zblenduj zupę. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i oliwą truflową. Podawaj z kawałkami łososia wędzonego na gorąco.

Powrót do strony głównej