Łososiowo mi - czyli łosoś w najlepszych odsłonach z całego świata

Łosoś to ryba łatwo dostępna i bogata w kwasy omega-3, a co jeżeli dodamy ją do potrawy którą uwielbiamy? Powstanie cudowne połączenie o międzynarodowym wymiarze. Zdrowe i szybkie w przyrządzeniu dania z łososiem zadowolą każde podniebienie.

Makaron z gorgonzolą i wędzonym łososiem

Makaron z gorgonzolą i wędzonym łososiem- składniki:

• 250 g makaronu
• 250 g łososia wędzonego na gorąco
• 180 g gorgonzoli
• 100 ml śmietanki 12 proc.
• 2 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków pinii
• czarny pieprz, sól, kilka listków bazylii

Makaron z gorgonzolą i wędzonym łososiem- sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
2. Łososia pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na suchej patelni. Dodaj do niego pokruszony ser oraz śmietankę. Podgrzewaj aż ser się rozpuści.
3. Makaron przełóż na patelnie z sosem i delikatnie wymieszaj.
4. Dopraw pieprzem. Dodaj pestki lub orzeszki, a na koniec dodaj umyte listki bazylii do ozdoby.

Makaron z gorgonzolą i łososiem, fot. Shutterstock/ margouillat photo

Ogórkowe gazpacho z wędzonym łososiem i awokado

Ogórkowe gazpacho z wędzonym łososiem i awokado - składniki:

• 3 duże ogórki szklarniowe lub 8-9 gruntowych
• 1- 2 ząbki czosnku
• sól morska i pieprz biały
• 1/2 łyżeczki cukru
• 3 łyżki drobno posiekanego koperku
• 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
• 400 ml jogurtu naturalnego oraz 500 ml maślanki
• 250 g łososia wędzonego na gorąco (ilość do rozdzielenia na 4 porcje)
• około 20-30 g obranego awokado na 1 porcję

Chłodnik ogórkowy z wędzonym łososiem i awokado- sposób przygotowania:


1. Umyte ogórki obierz i przytnij końce. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie czosnek rozgnieć w prasce, posól całość i odstaw na 5 minut.
2. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym koperkiem, a następnie wymieszaj z jogurtem naturalnym i maślanką.
3. Na wierzch porcji zupy dodaj pokrojonego w paseczki łososia i awokado. Podawaj schłodzone.
4. Aby chłodnik szybciej był zimy, wszystkie składniki trzymaj wcześniej w lodówce.

Gazpacho ogórkowe, fot. Shutterstock/ Peredniankina

Spring rolls z wędzonym łososiem

Spring rollsy z wędzonym łososiem- składniki:

• papier ryżowy
• 250 g łososia wędzonego na gorąco
• 1 marchew
• 1 por
• 1 czerwona papryka
• kiełki rzodkiewki
• sok z marchewki
• posiekana natka pietruszki
• majonez

pasta z awokado- składniki:
• 1 dojrzałe awokado
• 1 ząbek czosnku
• pół łyżeczki soku z limonki
• sól i pieprz

sos do podania- składniki:
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1 posiekany ząbek czosnku
• kilka kropel sosu Tabasco
• pół łyżeczki soku z limonki
• pół łyżeczki startej skórki z cytryny

Spring rollsy z wędzonym łososiem- sposób przygotowania

1. Pasta z awokado: Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Całą zawartość awokado włóż do miseczki, dodaj obrany ząbek czosnku, sok z limonki, sól i pieprz. Zblenduj na gładką masę.
2. Wszystkie składniki sosu do podania wymieszaj w miseczce.
3. Warzywa umyj. Marchewkę obierz, a następnie wszystkie warzywa pokrój w paseczki.
4. Papier ryżowy zanurzaj w soku z marchewki. Na środku nakładaj po kolei: łyżkę pasty z awokado, łyżkę majonezu. Następnie porcję łososia, kilka paseczków marchewki, pora, papryki oraz kiełki rzodkiewki.
5. Papier ryżowy zawiń w rulonik, tak jak zawija się krokiety.
6. Rulon przekrój na mniejsze części.
7. Spring rollsy podawaj na talerzu razem z sosem do podania.

Spring rolls z łososiem, fot. Shutterstock/ Ennar

Kanapka "croque madame" z wędzonym łososiem

Kanapka "croque madame" z wędzonym łososiem- składniki:

• 4 kromki chleba tostowego.
• 250 g łososia wędzonego na gorąco
• 1 obrane awokado bez pestki
• 3 jajka
• 5 łyżek mleka
• masło klarowane do smażenia
• sól, pieprz czarny, czarnuszka
• 70 ml octu lub sok z cytryny

Kanapka "croque madame" z wędzonym łososiem- sposób przygotowania:


1. Położyć kromki na desce. Na dwóch położyć pokrojone w paski awokado i porcję łososia. Położyć na nich dwie pozostałe kromki i delikatnie docisnąć.
2. Na głębszym talerzu roztrzep widelcem jedno jajko z dodatkiem mleka oraz odrobiną soli. Na patelni rozpuść masło. Tosty zanurzaj w jajku i kładź na patelnię.
3. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Wbij jedno jajko do szklanki. W gotującej się wodzie stwórz wir łyżeczką i w środek wiru wlej jajko ze szklanki z niewielkiej wysokości. Ważne żeby w jajku nie doszło do połączenia białka z żółtkiem. Gotuj na małym ogniu do 3 minut i wyjmij łyżką cedzakową.
4. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron do otrzymania złotego koloru (po około 1-1,5 min z każdej strony).
5. Poczekaj aż cała woda ścieknie dokładnie z jajka i nałóż na gotową już grzankę z łososiem.

Kanapka 'crouque madame' z łososiem, fot. Shutterstock/Daria Mladenovic

Dzieci nie lubią ryb? To zależy jak się je poda. Przepisy na dania z rybami, które zachwycą nawet niejadków

Ryby są zdrowe i każdy to wie, jednak jak przekonać dzieci do ich jedzenia. Blendowanie, ukrywanie w innych potrawach lub okłamywanie dzieci że "to nie jest rybka- zjedz" nie jest idealnym sposobem. Przedstawiamy kilka potraw, które zachwycą każdego małego człowieka.

Tortilla z wędzonym łososiem

To idealny pomysł na przekąskę do szkoły lub nawet szybkie śniadanie. Każdy lubi tortille, a w takim wydaniu zasmakuje nawet najmniejszym.

Tortilla z łososiem, fot. Shutterstock/Goskova Tatiana

Tortilla z wędzonym łososiem - składniki:

• 2 sztuki pełnoziarnistej tortilli
• 250 g łososia wędzonego na gorąco
• 1/2 limonki
• 1 pęczek koperku
• serek bieluch
• 1 awokado

Tortilla z wędzonym łososiem - sposób przygotowanie:

1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz i rozgnieć widelcem. Powstałą masę skrop limonką, żeby nie zciemniało. Koperek posiekaj
2. Placek tortilli posmaruj serkiem, następnie masą z awokado. Następnie ułóż wędzonego łososia i posyp koperkiem. Wedle uznania możesz doprawić solą i pieprzem.
3. Tortille zawiń mocno dociskając składniki. Przed podaniem przekrój na pół.


Zupa z wędzonym łososiem

Klasyczna zupa ziemniaczana z dodatkiem łososia? Idealne rozwiązanie dla małych wielbicieli zup. Sycąca i smaczna, a na dodatek z rybką.

Zupa z łososiem, fot. Shutterstock/ teleginatania

Zupa z wędzonym łososiem - składniki:

• 1 litr rosołu domowego lub bulionu warzywnego
• 6-7 ziemniaków
• 1 cebula
• 2 spore marchewki
• 4 łyżki masła
• 80 ml śmietanki 30 %
• 375 g łososia wędzonego na gorąco
• koperek
• 150 g fasolki szparagowej

Zupa z wędzonym łososiem - sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa pokrój w kosteczkę. W głębokim garnku rozpuść masło. Wrzuć cebulę i marchew na kilka minut aż zmiękną.
2. Wlej gorący bulion i zagotuj. W między czasie dodaj pokrojone ziemniaki.
3. Jeżeli fasolka była mrożona przelej ją letnią wodą, jeżeli była świeża to pokrój na 3 cm kawałki. Dodaj fasolkę do wywaru. Gotuj około 10 min do miękkości warzyw.
4. Łososia pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj na minimalnym ogniu przez minutę.
5. Ostaw z ognia, dodaj śmietankę oraz koperek.


Muffiny z łososiem wędzonym na gorąco i cukinią

Przepis na muffiny w wersji na słodko zna każdy. Jednak naszą wersję na słono z cukinią i łososiem wszyscy pokochają równie mocno. Już teraz wypróbuj przepis który idealnie sprawdzi się na obiad lecz także jako przekąska.

Muffiny z łososiem, fot. Shutterstock/Renvema

Muffiny z łososiem wędzonym na gorąco i cukinią - składniki:
około 10-12 porcji


• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka mleka
• 2 jajka
• pół szklanki oleju
• 125 g łososia wędzonego na gorąco
• 1/4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
• 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
• 80 g sera żółtego tartego
• 1 cukinia
• sól

Muffiny z łososiem wędzonym na gorąco i cukinią - sposób przygotowania:

1. Piekarnik nastaw na 180 stopni i przygotuj foremki do muffinek (najlepiej jednorazowe lub sylikonowe)
2. Do jednej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką mieloną, pieprz i sól. Wymieszaj
3. W drugiej misce połącz mleko, jajka i olej.
4. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Cukinie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Łososia, cukinie i tarty ser dodaj do mokrych składników i wymieszaj.
5. Mokre składniki połącz z suchymi. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
6. Ciasto umieść w foremkach. Piecz około 20-25 min.

Tort kanapkowy

Tort to potrawa, którą uwielbiają wszystkie dzieci. Rodzice obawiają się ilości cukru, ale co jeżeli tort będzie zrobiony z kanapek? Wypróbuj nasz przepis.

Tort kanapkowy, fot. Shutterstock/Kati Finell

Tort kanapkowy - składniki:

• 1 paczka chleba tostowego
• 250 g łososia wędzonego na gorąco
• serek Bieluch
• 4-5 jajek ugotowanych na twardo
• szczypiorek
• rzodkiewka
• świeże ogórki
• majonez
• 150 g szynki
• opakowanie rucoli lub roszponki
• cytryna
• koperek

Tort kanapkowy - sposób przygotowania:

1. Od wszystkich kromek odkroić delikatnie skórki.
2. Na talerzu ułóż w kwadrat 4 kromki i posmaruj serkiem. Na serek połóż po plasterku wędzonego łososia, skrop delikatnie sokiem z cytryny, a na wierzchu połóż odrobinę posiekanego koperku.
3. Przykryj kolejnymi 4 kromkami posmarowanymi serkiem. Połóż na wierzch rucole lub roszponkę. Na zieleninę ułóż pokrojone w plasterki jajka ugotowane na twardo. Jajka posmaruj grubo majonezem.
4. Kolejne 4 kromki posmaruj majonezem i połóż na nich posiekaną w kosteczkę szynkę. Ułożyć na wierzchu tortu i położyć rucole lub roszponkę oraz pokrojoną w paseczki rzodkiewkę.
5. Położone 4 ostatnie kromki posmaruj serkiem. Boki tortu także posmaruj serkiem i obłożyć posiekanym szczypiorkiem.
6. Górę tortu udekorować resztą rzodkiewki, ogórkiem pokrojonym w talarki, resztą łososia i szczypiorkiem.
7. Przed podaniem, tort przechowywać w lodówce.

Makaron z łososiem wędzonym na gorąco w różnych odsłonach

Makaron z wędzonym łososiem - brzmi banalnie? Zmień to wyobrażenie! Połączenie tych dwóch składników ma szerokie zastosowanie. Mogą pojawić się w daniu azjatyckim, sałatce i pożywnym obiedzie. Sprawdź kilka naszych prostych przepisów z wykorzystaniem łososia wędzonego na gorąco i tego, co mieliśmy pod ręką.

Sałatka makaronowa z łososiem wędzonym na gorąco i warzywami

Sałatka z łososiem to idealna propozycja na pożywną kolację. Dzięki temu, że nie zawiera warzyw, które szybko tracą świeżość, doskonale sprawdzi się na lunch do pracy, piknik lub imprezę ze znajomymi.

Sałatka makaronowa z łososiem i warzywami, fot. Shutterstock/Igor Sinkov

Sałatka makaronowa z łososiem wędzonym na gorąco i warzywami - składniki:

• 200 g makaronu krótkiego (np. penne)
• 375 g łososia wędzonego na gorąco
• 100 g groszku z puszki
• 30 g kaparów
• 100 g ogórka świeżego w talarkach
• 350 g pomidorów czereśniowych przekrojonych na pół lub w ćwiartki
• 80 g czarnych oliwek bez pestek
• 150 ml białego wina
• 100 ml soku pomarańczowego
• 1,5 łyżeczki soli
• szczypta czarnego pieprzu
• ząbek czosnku
• sok z cytryny

Sałatka makaronowa z łososiem wędzonym na gorąco i warzywami - sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej litr wody, białe wino i sok pomarańczowy. Dodaj szczyptę soli. Gdy wywar się zagotuje, wrzuć makaron i ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
2. Łososia rozdziel rękoma na mniejsze kawałki. Groszek i kapary odcedź.
3. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i przełóż do dużej miski. W małej miseczce przygotuj sos z: soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku i czarnego pieprzu.
4. Do makaronu dodaj wszystkie warzywa i łososia. Polej sosem i rozkoszuj się zdrową sałatką.


Makaron z wędzonym na gorąco łososiem i groszkiem

Łosoś z groszkiem to klasyczne połączenie w risotto. Tym, którzy nie mają czasu na jego przygotowanie, proponujemy szybką alternatywę. Miłośnicy makaronu będą wniebowzięci!

Makaron z wędzonym łososiem i groszkiem, fot. Shutterstock/DronG

Makaron z wędzonym łososiem i groszkiem - składniki:

• 250 g makaronu świderki (fusilli)
• 250 g łososia wędzonego na gorąco
• 100 g mrożonego zielonego groszku
• 1/2 pęczka koperku
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka z cytryny
• sól, pieprz

Makaron z wędzonym łososiem i groszkiem - sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Przełóż do miski.
2. Groszek włóż do gorącej wody i gotuj przez 5 min. Odcedź i przełóż do miski z makaronem.
3. Do makaronu dodaj pokrojonego w paski łososia i delikatnie wymieszaj z makaronem.
4. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na koniec posyp posiekanym koperkiem.


Gnocchi z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem feta

Włoskie gnocchi z tradycyjnym greckim serem to nieoczywiste, ale bardzo udane połączenie. Dodając łososia wędzonego na gorąco, stworzysz pożywne i dobrze zbilansowane danie.

Gnocchi z łososiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem, fot. Shutterstock/ stockcreations

Gnocchi z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem feta - składniki:

• 300 g makaronu gnocchi
• 4 ząbki czosnku
• 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
• 2 garście szpinaku
• 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
• 250 g łososia wędzonego na ciepło
• 100 g sera feta
• 4 łyżki oleju spod pomidorów
• sól, pieprz
• 3 łyżki oleju

Gnocchi z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem feta - sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
2. Posiekaj szpinak. Łososia pokrój w kostkę. Suszone pomidory pokrój w paseczki.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż szpinak i smaż przez chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone pomidory oraz łososia.
4. Na patelnię dorzuć makaron i olej spod pomidorów. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia. Dodaj pokrojony w kosteczkę ser feta i dopraw do smaku.


"Pad thai" z łososiem wędzonym na gorąco

Makaron z łososiem w nowej odsłonie? Proponujemy pad thai'a - szybką i aromatyczną potrawę, o tajskich korzeniach.

'Pad thai' z łososiem, fot. Shutterstock/Kongsak

"Pad thai" z wędzonym łososiem - składniki:

• 300 g makaronu ryżowego
• 250 g łososia wędzonego na ciepło
• 4 ząbki czosnku
• papryczka chili
• kiełki fasoli mung
• 150 g krewetek (oczyszczonych)
• por
• 3 cebule dymki
• 80 ml oleju
• 60 ml sosu sojowego
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 4 łyżki sosu rybnego
• jajko
• 4 łyżki posiekanej kolendry
• 60 g orzeszków ziemnych
• 4 łyżki octu ryżowego
• cukier
• limonka
• pęczek szczypiorku

"Pad thai" z wędzonym łososiem - sposób przygotowania:

1. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Rozmróź krewetki.
2. Posiekaj papryczkę chili i orzeszki, a następnie wszystko utrzyj w moździerzu. Wymieszaj razem z olejem, połową sosu sojowego i odrobiną startej skórki z limonki. Wymieszaj dokładnie.
3. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Krewetki wymieszaj z wcześniej przygotowaną marynatą i odstaw na chwilę.
4. Pora i dymkę pokrój w kostkę. Czosnek, szczypiorek i resztę chili posiekaj. W woku rozgrzej olej. Smaż cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaj krewetki i łososia. Podsmaż chwilę. Wbij jajko i rozprowadź po woku. Dolej pozostały sos sojowy i wymieszaj.
5. Na patelnię dodaj: makaron, pora, chili i startą skórkę z reszty limonki.
6. Powstałe danie dopraw sosem rybnym, olejem sezamowym, octem ryżowym. Dodaj kiełki. Podsmaż, cały czas mieszając.
7. Na sam koniec dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj i dopraw cukrem.
8. Przed samym podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i skrop sokiem z limonki.